Bedrijf

 

Ham is het fijnste deel van het varken en het wordt op diverse manieren bereid. De eenvoudigste manier om ham te bewaren is hem te drogen. Het vlees wordt eerst droog gezouten met zeezout en daarna gedroogd.

Wie gedroogde hammen zegt, denkt meteen aan buitenlandse namen. Maar inzouten van gedroogde hammen om ze vervolgens ondergronds te laten rijpen, is een typische Vlaamse gewoonte.

De Vlaamse hamproducent GREGA uit Buggenhout levert steeds grotere marketinginspanningen om zijn artisanale producten de nodige bekendheid en afzet te bezorgen. GREGA is misschien een naam die niet iedereen bekend klinkt in de oren, maar het bedrijf heeft door de jaren heen een benijdenswaardige reputatie in ons land opgebouwd.

GREGA produceert gedroogde hammen als de SUPERANO (meer dan  15 maand gerijpt), de NEC PLUS ULTRA (18 maand gerijpt) en de PATA GREGA (24 maand gerijpt). Dé enige hammenproducent die zijn hammen meer dan 15 maand laat rijpen !!!

GASTON en GRETA (vandaar GREGA) Van den Berghe - Vermeir namen in de jaren '50 de zaak over van vader en nonkel Van den Berghe. In de slagerij kwam de vraag naar kwaliteitsham heel vaak naar voor. Vandaar de idee om zelf kwaliteitshammen te produceren.

"Het is allemaal begonnen met vijf hespen die op de patattenzolder gedroogd werden", vertelt Gaston Van den Berghe.

Gaston ondernam verscheidene studiereizen naar Spanje en Italië waar andere zoutingstechnieken worden toegepast. Dit resulteerde in een uniek imago: ambachtelijke bereiding van gedroogde en gekookte hammen, afkomstig van jonge varkens die op natuurlijke wijze worden gevoederd.

De productie nam een grote vlucht. Gaston Van den Berghe: "Onze vakkennis, het gebruik van eerlijke producten en de uiterst hygiënische omstandigheden waren toen de aanzet en zijn nu nog onze garantie."

Sinds 2007 is de leiding van het bedrijf in handen van zoon Luc.

 

Het Buggenhoutse bedrijf in de Maalderijstraat is nu een 4000m² groot bedrijf waarin zo'n 100.000 hammen worden bereid. Daarnaast werd de kleinhandel voor de particulier behouden.

Ambachtelijk doch hypermodern bedrijf.
Ambachtelijk staat niet in tegenstelling tot hypermodern. GREGA is een kraaknet bedrijf. Personeel in beschermkledij en handschoenen, kniebediende elektronische wasinstallaties, messenontsmetters, thermografen, materialen en wanden in roestvrij staal, garanderen de striktste zuiverheidsnormen.
De hammen van Grega ondergaan steeds kwaliteitscontroles door BRC en FAVV . Daarnaast testen eveneens verschillende laboratoria (Lavetan) de hammen van Grega.

Gedroogde ham bevat onverzadigde vetzuren.
Het vet van gedroogde ham bevat onverzadigde vetzuren, terwijl vers vlees meer verzadigde vetzuren bevat. Vleeswaren hebben niet altijd een even gezonde reputatie, maar gedroogde ham is wel gezond, vertelt Gaston Van den Berghe. De SUPERANO is een natuurlijk product, vrij van smaakstoffen of nitraat. De enige ingrediënten zijn varkensvlees en zeetzout. Gedroogde ham bevat weinig vet, daarenboven gaat het hier om 50% poly-onverzadigde (dus cholesterol-verlagende) vetzuren.

 

Grega Vleeswaren NV
Maalderijstraat 40
B-9255 Buggenhout
Tel. 00 32 52 33 49 42
Fax 00 32 52 33 06 90
E-mail: info@grega.be

Tewerkstelling: 23 mensen.
Oppervlakte bedrijf: 4000 m².